Followers

Sunday, March 27, 2011

cara nak hilangkan mengantuk time driving

akhirnya... kembali juga aku kat bumi Shah Alam ni selepas dua minggu bersuka ria duk bercuti kat kampung... tadi abah temankan aku balik sini... dating berdua je dengan abah... heee.... so aku la yang drive dari Terengganu sampai Shah Alam ni... pagi tadi lepas makan nasi dagang satu family, terus kitorang bertolak...

nak dijadikan cerita, semalam aku tido pukul 3.30 pagi... padahal abah dah warning suruh tido awal-awal.. memang aku dah set kepala nak tido awal tapi mata ni degil.. dia tak nak tido.. aku dah berdebar dah takut mengantuk gila nanti... pernah sekali aku on the way balik ke Terengganu. masa tu aku balik dengan Jibah n Marissa.. sekali kereta yang aku bawak tu bergerak senget ke tepi... tapi nasib baik terus tersedar masa tu... kalo tak, tak tahu la aku kat mana sekarang ni...

amik kau... terus tido


tadi tengah drive sampai kat Merchang pun aku dah mengantuk... ah sudah.... macamana ni... ayah aku tak bole bawak kereta manual... kalo tak, bole tukar driver jap.. mula-mula tu okey lagi... tapi lama-lama rasa macam tak bole tahan la... last-last aku pun capai handbeg aku... teraba-raba cari barang dalam tu... dan.... taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



buat apa dengan vicks ni??

haaa...aku colek vicks ni pastu sapu kat mata... haaa.... segar bugar mata aku tau... hilang mengantuk... serius berkesan... tapi jangan la sapu kat biji mata tu... mau juling mata nanti... just sapu kat hujung mata... then korang akan rasa berangin + pedih-pedih sikit... so automatik tak mengantuk... kalo tak ada vicks, bole jugak guna minyak angin.. lagi berangin kot... dan satu lagi, jangan sapu dekat sangat dengan mata. takut nanti jadi lain pulak.. kot-kot la korang ni ada mata sensitif. berangin sikit, terus air mata mencurah-curah.. kalo mata korang sensitif macam ni, jangan gatal-gatal nak cuba okey...

22 comments:

akutakutlupa said...

nice info ! tapi ni cara i pulak :

1. tutup tingkap, tutup aircond - panassss... terus tak ngantuk.

2. tampar2 cubit2 tumbuk2 muka sendiri

itu saja.. hehe

unaaaa said...

menarik jugak tu... tapi tak baik cederakan diri senditi...hehe

SoLy SoLicious said...

kompem hilangkan mengatuk..n air mata pun berjurai.. nhahah

unaaaa said...

soly : betul3...

ghost writer said...

biasanya kalau saya lebih suka matikan aircond dan buka tingkap,biar angin masuk....n satu lagi nyanyi sama ikut lagu dalam audio keta...

Lynn Rahman said...

hehe, lawak la kalau sapu kat bijik mata hahaha.

unaaaa said...

ghost writer : bukan ke angin masuk lagi cepat mengantuk?

unaaaa said...

lynn : haha... mana la tau kot2 ada yang hentam sapu kat biji mata...bahaya tu...

Cik Yana said...

Cik Yana kalau nak ilang mengantuk, kunyah asam yang paling masam tu. Hahaha~ Biar meremang semua bulu roma :P

Entry terkini: LipIce Percuma Untuk Anda dan Kawan-Kawan :)

nur ikhyar dee said...

selalu balik kerja ngantuk...pastu buka radio kuat-kuat n nyanyi... :)

unaaaa said...

cik yana : berkesan jugak tu..sblm drive kena beli asam banyak2...

unaaaa said...

nur ikhyar dee : okey jugak... pasang kuat2 sampai pecah speaker...hihi

Miss Sunshine said...

kita tak boleh letak vicks.. sbb kalau gune vicks.. mata ni lagi tak boleh bukak... rasa nak tido terus...

mimimemo said...

kena borak-borak....bahye kalau nantok ni...

unaaaa said...

miss sunshine : yeke? haha... tu lagi bahaya... kena guna cara lain

unaaaa said...

mimimemo : kalau ada orang teman bole la borak2... memang bahaya mengantuk time driving.. bole accident

sha said...

oo, macam tu.. nak cuba buat la.

zulkifli said...

nescafe!

unaaaa said...

sha : sila2...hehe =)

unaaaa said...

zulkifli : nescafe? tu effect jangka panjang.. kalo guna vicks, mata bole segar serta-merta...

zulkifli said...

lepas ni tenyeh ngn cili je lah. bkn stakat segar, mata x berkelip lgsung. haha.

unaaaa said...

okey... awak try dulu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...