Followers

Sunday, November 13, 2011

Drama Airmata

Cik Unaaaa dah jadi pelakon drama Airmata ke? auuuwwwww...femes la aku nanti...heee... takde la...sape la nak amik aku berlakon...rosak drama diorang nanti..Fasha Sandha pun nanti menangis2 suh aku brenti berlakon takut dia takde job..perghhhh...angan-angan tahap tinggi!


drama airmata ni bukan drama tv kerajaan atau tv swasta...drama ni terjadi time hari last internship...time beratur nak punch card..biasa la...hari last....ada sesi mintak maaf...emo + touching2 skit...memang sedih...kawan-kawan kat sini semua best...aku kenal diorang 5 bulan tapi rapat macam dah kenal bertahun-tahun...awal-awal lagi aku dah nekad tak nak nangis...xmo la sedih-sedih kan...tapi jatuh jugak airmata aku last day ni... come on la Una... tak macho la nangis... tpi memang aku tak macho kan? aku cun jek...errrkkkkkk (muntah darah)


sebelum datang praktikal, memang aku tengah sedih...lepas jumpa budak-budak ni, sedih tu hilang sikit-sikit...apa-apa pun..yang aku pasti, aku rindu kawan-kawan praktikal aku ni...


Miss them a lot!

Sunday, October 30, 2011

Perubahan Sebelum dan Selepas Internship

Pejam celik pejam celik, dah 19 minggu aku habiskan internship aku. tinggal lagi seminggu untuk aku berbakti, membanting tulang dan mengerah keringat tanpa bayaran kat HSNZ ni... cepat betol masa berlalu.. sebelum start internship dulu bukan main lagi dalam kepala dah terbayang seksanya nak habiskan internship 5 bulan ni..sekarang rasa macam nak sambung lagi 5 bulan (tipu!).. 

Sepanjang internship ni, memang sangat banyak perubahan berlaku...yela... pegi internship pun macam pegi kerja jugak...macam-macam kategori perubahan ada...

1. Waktu tido dan bangun tido
Yang ni memang satu perubahan yang ketara. kalo time study dulu, bangun tido pukul 10 pun takpe.. setakat terlepas kelas pukul 8 tu still tak menjejaskan carry mark.. bole dapat A jugak kan(berlagak nak mampos)..tapi time internship ni pukul 6 pagi dah kena bangun. berebut bilik air dengan anak sedara yang nak pegi sekolah sebab sebelum pukul 8 nak kena tercegat kat hospital da..kalo tido pulak biasanya kul 3,4 pagi baru nak tido sebab busy buat assignment (berlakon la kau).. sekarang pukul 11 pun mata dah nak tertutup.. duduk depan tv pon bole tertido.. konon letih sangat la keje...haha..

mcm ni la aku tido...mesti nak ada teddy bear


2. Tabiat makan
Dulu time study, selalu skip breakfast..yela...kalo kelas pukul 10-12, bangun pukul 9 then nak siap-siap semua mana sempat nak breakfast kan.. so lepas kelas tu baru la nak makan..pastu mlm kul 10 baru keluar makan.. so dalam 1 hari tu 2 kali je makan.. time internship pulak pagi-pagi datang keje, punch card then terus pegi makan.. melantak apa-apa yang patut... dah kenyang, masuk keje. pastu pukul 10 kuar makan lagi.. rehat pukul 1 pun makan.. balik keje, masuk dapur dulu cari makanan..malam pun makan jugak..see? berapa kali dah makan dalam satu hari.. memang membina badan betul..


3. Tekanan
Tekanan time study dengan tekanan time keje ni lain.. time study tekanan time nak siapkan assignment, report n presentation.. nak-nak kalau wat keje last minit.. kena pulak line broadband yang slow mengalahkan siput yang tak larat nak bergerak dah.. bole sakit jiwa tu... tak kena lagi time exam..dapat jadual exam yang tak ada gap.. mula la sakit jiwa nak study..sibuk study sampai tak tido 2,3 hari.. pegi exam dengan mata beruang panda + otak berserabut.. dahsyat kan? time internship ni bagi aku kurang sikit tekanan... apa yang perlu aku buat, bangun tido, pegi keje, then balik keje.. tapi bukan pegi keje saja la.. belajar jugak apa-apa yang patut.. no assignment, no reports, no presentation and no exam! memang bahagia hidup...



4. Kewangan
Duduk di Shah Alam vs duduk di Terengganu.. kat mana cepat habis duit? korang bole jawab kan...


5. Acara melepak
Time study memang banyak masa untuk melepak n jalan-jalan.. kalo kat Shah Alam tu port aku n kawan-kawan kat Sunway Pyramid la... konon pergi window shopping.. last-last balik umah dengan 2,3 plastik bag sorang.. tak pelik... situasi normal bagi seorang perempuan.. pastu pegi tengok wayang.. setiap minggu ada je cite best... time internship ni duk umah je kan.. kalo melepak dengan kawan-kawan tu setakat lepak kedai makan je la.. pegi makan, borak-borak, minum air sampai abis pastu blah... masa nak melepak pun terhad.. mana bole nak lepak lama-lama.. kan kena tido awal sebab nak keje esok hari...


tu la sedikit sebanyak perubahan hidup aku sepanjang internship ni.. tinggal seminggu lagi aku nak abis... lepas internship ni ada perubahan lagi ke?? hmmm... wait n see la...

Tuesday, October 18, 2011

Saya dan Beruang

Uhuk uhuk... terbatuk lak...dah berhabuk blog ni.. lama sangat tak update.. last update masa aku baru start praktikal. ni aku dah nak abis praktikal dah... lebih kurang 4 bulan jugak blog ni sunyi sepi kan..

Saya dan beruang. Beruang?? aku tak dikejar beruang pun.. tak pernah tengok pun beruang secara live. tengok dalam tv n gambar tu pernah la.. maklum la...aku ni tak pernah pergi zoo.. kesian kan? macam sia-sia je zaman kanak-kanak aku sebab tak pergi zoo. biasanya time cuti sekolah mesti mak ayah bawak anak-anak pergi zoo. tak pun join rombongan sekolah.. tak dapat aku nak bayangkan macamana keadaan aku bila jumpa beruang depan mata aku. the real beruang.. adakah cute macam teddy bear? hmmmm....

melalut pulak aku ni...sebenarnya point utama yang aku nak bagitau dalam entry ni ialah aku suka teddy bear. teddy bear tu kan beruang.. serius aku sangat-sangat obses dengan teddy bear. dalam bilik aku dah ada banyak teddy bear. tambah pulak cadar aku bermotifkan teddy bear. sampai kawan aku yang masuk bilik aku ni cakap "ni bilik ke zoo?"


ntah ape-ape je kan? hehe...

Saturday, June 25, 2011

first day internship : kena marah??

hari isnin lepas aku da start praktikal...kat Hospital Sultanah Nur Zahirah.. malam sebelum lapor diri tu bukan main lagi berdebar...sampai nak tido pun tak bole...padahal dulu time diploma da praktikal tempat sama...mungkin sebab aku sorang je yang tercampak kat sini kot..huhu...

pagi tu aku bangun awal... haaa....tu satu dugaan... kena bangun awal tu...kul 7 pagi aku da gerak nak pegi hospital...awal kan? bukan apa... sebab nak hantar anak sedara aku pegi sekolah dulu..aku sampai hospital dalam kul 7.20 pagi...awal sangat tu...nak lapor diri awal-awal pun tak bole jugak kan...staf-staf tak datang lagi kot...so aku pun tunggu je lah dalam kereta sambil layan usop wilcha kena orientasi kat hot fm... kul 7.45 tu aku pun masuk la hospital...sampai je kat depan pintu jabatan patologi, sorang staf tegur...dia cakap macam pernah nampak...haaa...ingat lagi kat aku rupanya...aku cakap la nak lapor diri then dia cakap kena tunggu dulu... kul 8 baru bole lapor diri..tercegat pulak aku duk berdiri depan pintu tu... kul 8 tu ketua jabatan panggil aku then bagi briefing... pastu bawak aku round-round lab... dia cakap untuk first month ni aku kena duk lab histopathology n cytology... dia pun suruh aku lapor diri kat ketua lab pulak...

aku pun pegi masuk lab histo..cari ketua lab...ketua lab ni perempuan...tapi dia tak ada...dia pegi makan dulu..so aku pergi la membawa diri kat lab lain dulu...dalam kul 10 tu aku pun pergi la jenguk lab histo...ketua lab dah ada... so aku bagitau la aku nak lapor diri... pastu dia marah2 aku... dia cakap kenapa tak lapor diri kat dia kul 8 pagi tadi...pastu banyak lagi la dia membebel sampai aku diam ternganga je dengar...macam peluru berpandu kot... habis dia bercakap je aku pun bagitahu yang aku ni student baru lapor diri..kul 8 tadi kena lapor diri kat ketua jabatan dulu...takkan la nak redah masuk lab terus... terus dia mintak maaf...dia cakap dia silap orang...dia ingatkan aku dah lama kat sini... lepas tu kecoh la satu lab... rupanya dia memang jenis suka marah orang...haha...adoi laa.... aku cakap tak kisah pun..tapi malu jugak la kan kena marah macam tu je..bukan wat salah pun kan...sabo je la... nasib baik keje kat situ best...staf-staf pun baik...hope 5 bulan aku keje kat sini nanti best la...

Tuesday, June 14, 2011

rancangan tv yang aku selalu tengok masa sekolah

budak-budak sekarang tengok cite apa ek kat tv? aku memang tak mengikuti perkembangan kanak-kanak langsung sebab aku tak ada adik... bila cuti sekolah pun aku tak tahu... sekolah?? OMG! dah 7 tahun kau tinggalkan alam persekolahan cik unaaaa oiii.... dah tua la kau ni... 

tiba-tiba hari ni aku teringat zaman sekolah dulu.. suka sangat tengok kartun..nama pun budak-budak kan...jom tengok cite apa yang aku tengok



1) Doraemon



siapa yang tak minat Doraemon? dulu selalu berangan kalau la aku bole bela Doraemon ni, mesti best sebab bole mintak tolong dia siapkan homework aku.. pastu bole la aku pegi main dengan jiran-jiran aku petang2 dengan senang hati sebab homework dah siap... 

2) Power Rangers



mana-mana yang sama umur dengan aku jangan cakap tak minat tengok Power Rangers. memang tipu la... dulu siapa yang tak minat Power Rangers bole dikatakan ketinggalan zaman.. dulu selalu la berebut dengan kawan-kawan nak chup Power Rangers kaler ape... aku mesti nak yang kaler pink sebab yang berlakon jadi yang pink tu biasanya cun... bukan main lagi dulu percaya sangat robot tu hebat.. bila lima-lima Power Rangers tu bergabung, jadi robot yang besar tu mesti jadi kagum sangat-sangat... bila dah besar ni baru la tau cite ni sangat-sangat tak logik..

3)Along

korang ingat tak lagi si Along ni? yang kucing besar tuu...pastu ada adik dia nama Angah.. nakal sikit... pastu sorang lagi adik dia Achik... yang Achik ni bijak sikit.. pastu ada Siti Sifir n yang segmen masak-masak tu..ingat tak? aku memang suka sangat la tengok..kiranya rancangan kanak-kanak berilmiah la ni.. aku suka tengok Siti Sifir time tu.. mesti terikut-ikut je gaya dia duk menghafal sifir.. pastu mesti tergelak aku tengok Siti Sifir ni melaram..

4)Ultraman



haaa....mesti korang tengok kan? kononnya Ultraman ni makhluk terhebat la sebab bole lawan raksasa yang ntah macam-macam bentuk ada...kadang-kadang aku tengok macam cite hindustan pon ada sebab time lawan tu mesti je nak lip lap lip lap lampu merah kat dada dia tu..konon kehabisan tenaga la..pastu tiba-tiba elok balik jadi gagah..sampai mati raksasa tu dikerjakan...haha...aku rasa sekarang ni pun femes lagi kot Ultraman ni sebab anak sedara aku yang umur 7 tahun tu layan lagi cite ni...

sekarang budak-budak layan Ben 10, Spongebob, Upin Ipin, Geng Bas Sekolah....zaman da berubah...tapi aku tak tua lagi...hihihi

Thursday, May 26, 2011

my last class

Sabtu lepas, 21 Mei ada talk on grooming... semua student yang amik subject Career of Health Sciences wajib pegi..kalo tak pegi kena potong markah.. macam ayat poyo yang biasa orang dengar.. nanti bila dapat result, tengok-tengok yang tak pergi tu dapat A tapi yang pergi dapat B- je.. memang ada situasi macam ni kan? huhu...

anyway hari tu last class aku n da geng laa... lepas ni exam n then bulan 6 start praktikal.. ramai yang praktikal kat kampung.. ada yang ikut suami, ada yang manja nak duduk dengan mak (macam aku je).. yang ikut bf?? ada jugak kot.. well hari tu kawan-kawan da pesan pakai cantik-cantik sebab nak ambik gambar banyak-banyak... kalo nak bergambar je mesti nak cantik-cantik kan?? tak pernah dengar orang cakap "Senah, esok pakai baju buruk-buruk sudah la, jangan cantik sangat...kita nak ambik gambar ramai-ramai nanti" 

so lepas talk tu berposing sakan la kitorang...posing sana posing sini.. lompat sana lompat sini.. sampai la perut kami lapar... lepas tu terus pegi Chicken Rice Shop... disebabkan kitorang ni ramai sangat, akak yang amik order tu sampai masam-masam muka dengan kitorang.. pening agaknya nak melayan budak-budak ni melalut order makanan... ape daa akak ni...kitorang bayar la... bukan makan free... lepas tu budak ni plan nak pegi Pangkor ramai-ramai sebelum start praktikal ni... nanti pegi Pangkor amik gambar banyak2 lagi ehhh kawan-kawan!!












alahaii....nanti mesti rindu gilaaaaa.... bila lagi nak amik gambar macam ni??

Thursday, May 19, 2011

entry bulan Mei

alamak!! bulan Mei ni aku tak post apa2 pun...sori la pada siapa2 yang rajin datang jenguk blog aku ni...da dekat sebulan kot tak berupdate... tapi aku tetap blogwalking blog korang tau... kadang-kadang idea nak update tu datang... tapi bila tengah menaip, tiba-tiba hilang... mungkin sebab kepala aku tengah berserabut lagi kot... susah hati + sedih tak abis-abis... tensen uuuu.... tapi hari ini aku better dari hari yang lepas-lepas kot... n hope hari esok better than hari ni... selera makan pun da ada... so okey la tu kan? hehe... lelaki bukan seorang kat dunia ni... kan? kan? so sekarang ni aku mengisytiharkan yang aku sedang menyertai misi mencari lelaki idaman untuk masa depan...korang nak join?? jom join skali... haha...adoii...nak mengerah idea untuk update blog ni still terbantut lagi sebenarnya... mungkin aku kena minum susu yang ada DHA tu kot.. baru la neuron-neuron ni nak bersambung balik...ok la... nak chow dulu ni.. tengok cite Korea channel 391... nanti aku update lagi..

Monday, April 25, 2011

thanx followers...update! update!

oh... my followers dah 440 sekarang (Isnin,6.38pm)... terima kasih semua sebab sudi follow blog aku yang takde la cantik sangat kan... just simple... template pun biasa-biasa je... n also kat sini aku nak bagitahu mungkin dalam seminggu ni aku tak dapat nak update..tapi aku akan blogwalking... keadaan emosi tak mengizinkan aku untuk mengerah idea... otak aku sekarang sangat sarat dengan masalah dan kesedihan yang melanda.. I just need to be strong... stronger than before... stronger enough to live without the person I love for 2 years.. dengan perasaan sedih ni, aku kena kuatkan semangat untuk study sebab exam esok lusa dah start... ni pun tengah fikirkan macamana nak bahagikan emosi dan otak agar tak bercampur buat masa sekarang.. harap korang semua doakan kejayaan aku dan doakan semoga aku cepat-cepat dapat lupakan lelaki itu... 

Thursday, April 21, 2011

tanda-tanda lelaki dah bosan dengan korang

1. tak reply sms korang. dulu korang lambat reply seminit pun dia merajuk... tapi sekarang korang hantar 10 sms, dia reply 1... sedih kan?

2. dulu setiap setengah jam nak call korang.. tanya tengah buat apa. sampai korang pun naik serabut.. tapi sekarang dalam satu hari pun belum tentu lagi dia nak call.. alasan yang paling kerap dia guna ialah busy.. busy? come on la.. kepada lelaki-lelaki, alasan ini memang tak boleh digunapakai... dalam 24 jam takkan lah korang tak bole spend masa 5 minit je cakap dengan awek korang... korang bukan kerja 24 jam kan? 

3. mengelak bila ditanya pasal kawin.. dah nama pun dah bosan, bila sebut pasal kawin mesti la dia tak nak... dulu bukan main lagi dia janji macam-macam... 

          'nanti kahwin nanti abang bagi hantaran RM50 ribu...'
          'kalau sayang kahwin dengan abang, mesti sayang bahagia'
          'nanti lepas kita kawin kita pegi honeymoon kat bulan ye sayang. tak ada orang nak kacau kita kat sana'

tu dulu la... kalo sekarang korang tanya, mungkin ni la jawapan dia

          'awak ni tak ada soalan lain ke nak tanya?'
          'ikut awak la nak plan macamana pun. saya ikut awak je'
          'cakap pasal lain boleh tak?'
          'tak payah cakap lagi la pasal kawin. mak ayah awak pun belum tentu suka kat saya'
          'banyak benda saya tak ready lagi. tolong sabar boleh tak?'

kepada lelaki, perempuan tanya tu bukannya nak ajak lelaki kawin esok pun.. perempuan just nak plan je..

4. dulu dia panggil korang sayang, baby, darling, honey dan yang sewaktu dengannya. tapi sekarang dia cakap dengan korang guna awak-saya je... tak pun dia silap sebut nama orang lain.. haaa... tu memang dah parah... tu maknanya memang korang tak ada dalam ingatan dia dah... nama orang lain yang ada dalam kepala dia sekarang... 


di sini ingin saya nyatakan satu fakta yang baru saya dapat iaitu lelaki memang cepat bosan.


sekian. =)

Tuesday, April 19, 2011

tanda-tanda anda jatuh cinta dengan orang yang anda benci

pernah dengar orang cakap 'jangan benci-benci orang sangat. nanti jadi sayang'? kononnya dulu benci bukan main... dengar nama pun rasa mual nak muntah... apatah lagi kalau jumpa...maunya bersepai isi perut atas lantai... oh, agak over di situ... ekceli, aku pernah mengalami benda ni...isk....malu la pulak kan...hihi... nak tau tanda-tanda korang dah sayang kat orang yang korang benci, korang baca la kat bawah ni...







1. mula rasa rindu
biasanya kalau korang benci, mesti naik menyampah tengok muka dia kan.. nak-nak kalau dia tu selalu duk kacau korang... sakat sana-sini... tiap-tiap hari pulak tu..memang naik hantu la kan? lagi korang marah, lagi dia suka tayang muka depan korang.. tapi bila dia tiba-tiba senyap n tak kacau korang satu hari, korang rasa hidup tak lengkap.. lepas tu rasa pelik. kenapa dia tak kacau lagi.. korang teringat balik time dia kacau korang... haaa... itu rindu la tu...

2. jeles 
satu hari korang nampak sorang perempuan yang agak gedik cakap-cakap dengan dia.. perempuan gedik biasa la... nak bertepuk bertampar dengan dia ni... lepas tu siap gurau-gurau manja panggil dia sayang lagi... tiba-tiba timbul perasaan jeles.. kenapa perempuan tu gedik sagat dengan dia...hati korang dah rentung terbakar dah time tu... eh, cakap benci.. ni apahal pulak nak jeles-jeles...tu tandanya korang dah sayang dia la tu... heeee


3. senyum sorang-sorang bila ingat dia
bila dia ada depan mata bukan main lagi mulut marah-marah, muka masam mengalahkan buah lemon tak masak... tapi bila balik rumah, duduk dalam bilik sorang-sorang, korang tersenyum + tersengih pulak ingat dia... dia panggil korang minah senget pun korang sengih jugak... memang sah lah korang dah tangkap cintan ni...


4. marah bila kawan-kawan kutuk dia
dulu mulut korang lah yang paling laju mengutuk dia... mulut mengalahkan peluru berpandu... benci sangat lah tu... tiba-tiba satu hari kawan korang kutuk-kutuk dia, korang tak setuju pulak... siap back up pulak tu... aikkkk....boleh menimbulkan kemusykilan dalam otak kawan korang tu... 



5. tiba-tiba ambik tau pasal dia
dulu-dulu siap cakap tak nak dengar dah nama dia ni...kalau dia tak ada dalam hidup korang, aman la dunia... hiperbola jugak tu... tiba-tiba sekarang, korang pulak beria-ia nak korek background dia... nak tahu dia asal mana, duduk mana, siapa gf dia, hobi, cita-cita, kawan baik dia... eh eh Senah... banyak pulak kau nak tau pasal dia ek...



haha... itulah dia tanda-tandanya berdasarkan pengalaman aku... korang cane? share la.... =)








Monday, April 18, 2011

Jom Join Give Away Aimi!

tengah-tengah pagi buta ni aku rasa rajin nak menjoinkan diri untuk GA yang Cik Aimi buat ni... hadiah pun best... korang pun join la sekali... nak join? klik sini


syarat-syarat nak join GA ni ialah :

1) letak entry tajuk : Jom Join Give Away Aimi !
2) letak banner di atas dlm entry korang
3) letak dekat side bar jugak.. kalo takde , kira terbatal dgn sendiri okay
4) follow blog Cik Aimi sebab senang korang nak tengok update , tapi taknak follow , tak kisah ^^
5) tag 2 rakan yg ade blog ^^
6) tarikh tutup 30 APRIL 2011 
7) last one : letak link url entry korang dekat komen Cik Aimi

so, aku nak tag
2. adwa



Sunday, April 17, 2011

alasan untuk langgar traffic light merah

siapa yang tak pernah jumpa traffic light? ada ke? tak baik tipu tau... korang tau kan traffic light ada berapa warna... biru? errr... mungkin anda rabun warna... hehe... bagi pemandu-pemandu semua, pernah tak korang langgar traffic light merah? bukan korang pegi langgar tiang traffic light tu time lampu merah... maksud aku time lampu merah pun korang jalan jugak... pernah kan... sini aku nak bagi alasan yang pernah aku gunakan untuk langgar traffic light merah





1. lambat pegi kelas  
masa sem 3 lepas ada kelas pukul 8 pagi...bangun pagi nak mandi lagi....nak siap-siap lagi... keluar rumah jalan pulak jammed... lecturer pulak garang tahap kronik... student nak pandang dia pun gerun... lewat satu minit masuk kelas terus kena halau... disebabkan takut kena halau, jalan yang terbaik ialah redah dan langgar je traffic light... asalkan tak accident ok la kan?

2. traffic light tak sensitif
kat depan rumah aku ada traffic light macam ni... pukul 1 pagi, time tak ada kereta pun korang kena tunggu lama...dah la sunyi semacam jek... tambah pulak kereta aku je ada kat situ... dalam kepala dah terbayang cerita-cerita hantu... nak tengok cermin pandang belakang pun takut... oleh itu, terpaksa la aku langgar lampu merah tu... terpaksa okey...bukan sengaja...

3. sakit perut
korang pernah sakit perut? mesti pernah... pernah korang sakit perut time driving? haaa.... seksa kan? nak-nak kalau drive jauh... seksa uuuu.... dalam kepala duk terbayang katil dan toilet sedangkan perjalanan masih lagi jauh... time ni lagu-lagu yang sedang diputarkan di radio semua jadi tak best... fikir nak cepat sampai rumah je... jalan nak sampai ke rumah aku tu banyak pulak traffic light... oleh itu, demi perut yang tengah sakit lagi memeritkan, terpaksa lagi aku langgar lampu merah... sekali lagi, terpaksa okey... 

rasanye tiga alasan ni je kot.... ni pun sebab memang terpaksa... aku ni jenis mematuhi peraturan a.k.a skema... budak baik la katakan... hikhikhik... jangan muntah, nanti kena jual =)

Thursday, April 14, 2011

tanda-tanda orang lupa daratan

perghhhh....tajuk macam menusuk ke kalbu je kan? aku just nak share je memandangkan memang wujud manusia sebegini di hadapanku... aku ingatkan wujud dalam novel je..

1. nama

dulu : nor hamidah zurinah (bukan nama sebenar)
sekarang : myda zuryn (bukan nama sebenar)

haih... mak ayah dah bagi nama elok-elok tapi nak jugak guna nama-nama pelik yang tak ada maksud tu.. konon nama yang mak ayah bagi tu nama kolot dan kuno.. nama sebenar hanya digunakan dalam resume je... untuk mana-mana urusan lain seperti urusan surat-menyurat, shopping online dan lain-lain nama tak ada maksud tu digunakan... 

2. dialog ketika marah

dulu : tak sangka ko macam ni... fikir lah sikit....aku pun ada perasaan jugak
sekarang : tak sangka perangai ko macam setan... pegi mampus la.. f***! b***! s***!

mak aihh.... bukan main lagi dulu-dulu marah tak ada sampai nak mencarut... sekarang bole mencarut segala bagai...hebat betul

3. bila jumpa kawan sekampung

dulu : eh Kiah, mu kije mane lening? lame doh dok jupe mung ork? ingat dok dulu mu pernoh jatuh dalam rok mase lembu kejor mung?
sekarang : eh Kiah, U buat apa sekarang? lama la I tak jumpa U kan? I dengar u tak kerja lagi kan? tu la.. I dah suruh U datang KL cari kerja tapi U tak nak... tengok I ni... dah boleh pakai Honda Accord..

ewah ewah... dengan kawan sekampung pun nak cakap KL jugak ke? 

4. balik kampung

dulu : bila nak cuti ni? nak balik kampung la... rindu sangat kat mak ayah...homesick ni..
sekarang : alah... kena balik kampung lagi... bosan gila la kat sana... bukan ada apa-apa pun.. nak tengok wayang tak boleh... nak pergi club lagi la tak boleh...

jangan terkejut... memang ada orang macam ni... kesian mak ayah kat kampung ingat kat anak... tapi anak macam ni pulak... korang jangan wat macam ni tau... tak baik...

5. pemakaian

dulu : pakaian sopan, bertudung, sejuk mata memandang
sekarang : berseluar pendek, bersinglet

dulu bukan main lagi sopan.. siap cakap kalau pakai seksi-seksi nanti kena penampor dengan mak.. sekarang bukan main lagi semua nak didedahkan bagi orang lain tengok..bila orang tegur tentang pemakaian, dia cakap orang yang menegur tu kolot. what?? kolot?? memang nak kena la budak ni... 

apa nak jadi la budak-budak zaman sekarang... korang macam ni jugak ke? tak kan? good2..

 

Monday, April 11, 2011

Yana Yassin !st Giveaway

tadi tengah blogwalking, singgah lah blog Cik Yana Yassin ni... nampak ada giveaway...so rasa berminat pulak nak join... bole dapat colour contact lense kot.... best tuuu...hihi...siapa-siapa yang nak join, sila klik sini





syarat-syarat dia senang je...

* Letak banner atas ni dan link kan ke Entri nie.
* Buat entri dengan tajuk : YaNa Yassin 1st Giveaway
* Follow Blog Cik Yana Yassin ( senang nanti nak tau pasal GA nie )
* Tag 3 orang bloggers dan pastikan diowng tau yg diowg di tag eh.
* Link kan Post Entri anda ke Bahagian komen dibawah entri ini.
* Tarikh tutup 30 April 2011.

okey...sekarang masa untuk mengetag...

1. Ladyjaja
2. sweetsour
3. jieha
 

 

Friday, April 8, 2011

hati-hati dengan duit syiling

pada suatu hari.... lepas lunch... nak pegi bayar kat kaunter...

          makcik : ada 20sen tak?
          aku : ada....ada... jap eh...

ape lagi... aku geledah la purse aku...

beberapa saat kemudian...

          aku : tak ada la makcik...

haaa... duit syiling memang ada dalam purse aku tu tapi....

















tengok... macamana aku nak bayar dengan duit macam ni? mesti sebelum-sebelum ni aku pegi kedai pastu cashier kedai tu bagi baki kat aku duit ni... siap ada duit Australia tu... bole la nanti aku melancong pegi Australia dengan duit ni.. adehh...hobi aku bukan kumpul duit syiling la... tak payah la baik hati nak bagi duit Australia... tak laku pun kat Malaysia ni...bukan sekeping je... tiga keping kot... tapi mungkin silap aku jugak sebab tak tengok betul-betul time ambik duit tu... dapat duit je terus campak dalam purse... hishhh.... korang lain kali tengok la betul-betul bila cashier bagi duit baki... mana la tau jadi macam ni jugak...

Tuesday, April 5, 2011

malang tak berbau

hari Jumaat lepas aku pegi makan tengahari kat KFC... makan kat situ sebab nak ajak Husna sekali datang makan... rumah dia dekat dengan KFC Extreme Park tu... aku dengan Jibah sampai dulu so kami melantak la dulu... lama tunggu tapi Husna tak sampai-sampai... pelik dah ni... dekat-dekat nak abis makan tu tiba-tiba nampak Husna datang ke arah kami berlari-lari... aku ingatkan dia sangat-sangat excited la nak jumpa kami ni... sekali dia cakap

             "akak! handphone Husna terjatuh dalam longkang!"


            " hah??? jap... tunggu kitorang makan jap"

tanpa membuang masa, kitorang makan cepat-cepat... lepas tu terus ke tempat kejadian...


alamak, longkang besar..handphone Husna pulak landing baiiiiiik punya dalam longkang tu... mungkin handphone tu tengah bahagia kat situ...nasib baik tak ada air dalam longkang tu...maklumlah Shah Alam dah seminggu tak hujan... tapii..... longkang tu ada jaring-jaring yang tak dapat di angkat.. kalo tak, senang je nak terjun ambik handphone tu..  Husna dah tak tentu arah dah... cepat-cepat dia ambik satu ranting kayu yang agak panjang kat luar pagar extreme park... 

tugas mengorek longkang tu diberikan kepada Jibah.. memang pakar la Jibah ni... korek punya korek punye korek, handphone tu sampai la kat tepi jaring tu... so, tugas Husna pulak buat acara terjun bebas ke dalam longkang tu untuk ambik handphone... aku buat apa? hehe... aku tolong ambik gambar tempat kejadian je.... akhirnya... berjaya!!! hahaha... sungguh hebat.. agaknya mesti kereta yang lalu-lalang tertanya-tanya apa budak perempuan tiga orang ni buat kat longkang tu... 

lepas tu baru la Husna ada selera nak makan...so masuk la dalam KFC balik... aku masuk je KFC, terus teraba-raba cari spek mata aku... raba sana, raba sini tapi... tak ada pun dalam beg!! tidakkkkkk! spek mataku itu nyawaku... pusing-pusing dalam KFC tak jumpa.. lepas tu pergi kat longkang tadi tu... still tak jumpa... dalam kepala dah terbayang dah duit aku terbang... oh, perit sungguh hati... tak sanggup nak bagi duit kat tokey kedai spek lagi... baru je lagi bagi duit kat kedai tu... Jibah suruh aku pergi cari dalam kereta... aku pun pergi la kat kereta... memang tak ada... memang aku dah putus asa dah... 

tengah sedih tu tiba-tiba datang sorang pekerja KFC datang kat kitorang bawak spek aku.. haaaaaaaaa........ spek aku!! gumbiranya hati... nasib baik abang tu jumpa... kalo tak, mesti aku dah fobia datang KFC.. haha...


ni gambar-gambar pada waktu kejadian... 


duduk dalam longkang pun sempat lagi peace.. hebat!

"oh handphoneku!"

"yeah! saya berjaya!"



ni aksi Jibah sedang mengorek handphone Husna dalam longkang

spek mataku!

kedua-dua mangsa
ini la rupa handphone Husna.. habis calar-calar



Saturday, April 2, 2011

Maharaja Lawak Minggu 1



start bulan lepas Astro dah war-warkan pasal Maharaja Lawak ni.. aku sebagai peminat setia Raja Lawak mesti la tak mahu ketinggalan tengok Maharaja Lawak... 2,3 hari lepas aku dah bagitahu Jibah yang Jumaat malam aku tak nak keluar.. so pukul 9.30 tu aku dengan Jibah turun bawah rumah beli makanan. sampai rumah tepat-tepat pukul 10... 2 jam menonton Maharaja Lawak ni memang tak sia-sia... gelak bertubi-tubi aku dibuatnya... tak percaya? korang tengok la siaran ulangan nanti... tak pun korang tengok kat youtube... mesti ada orang upload kan?

okey... ni komen-komen aku terhadap lawak diorang minggu ni

1. Jozan
Best! mungkin ada yang cakap agak bosan dengan lawak mereka ni. bagi aku, tak bosan pun.. mungkin orang bosan sebab selalu nampak mereka ni kat tv... so mesti orang dah biasa dengan lawak diorang ni kan? yang aku suka ialah lawak mereka ni bukan lawak copy n kalo ada silap apa-apa diorang pandai cover...


2. Nabil
memang kelakar. idea tali pinggang berkalendar tu memang best. tapi sayang dia tak dapat habiskan lawak dia sebab masa dah lebih. dia agak banyak buang masa kat part awal-awal tu. kalau dia boleh habiskan lawak dia, mesti lagi best.


3. Sepah
aku suka diorang bertiga ni sebab sempoi je... ada la jugak nasihat berguna diorang ni bagi.. bagus la kan... berlawak sambil bagi info kat penonton...


4. Balas
hantu makcik karipap! bagi aku ni lawak terbaik minggu pertama.. gelak sakan aku tengok. nasib baik tak gelak guling-guling je..kalau diorang boleh perform lawak ni untuk final Raja Lawak 5 lepas aku rasa diorang ni boleh jadi juara la... Ahmad Idham pun cakap best


5. R2
lawak copy internet. aku pernah baca lawak tu kat internet so aku tak ada la gelak sangat. nasib baik ada dialog "sekolah kita kan besar".. part itu je aku suka...

6. Jambu
lawak yang agak menarik... part interview tu dah best tapi bila dah bunyi loceng, terus mengarut jadi...


7. Man
oh, satu lagi lawak copy dari internet. kecewa sebab aku tak gelak pun time dia perform. kenapa mesti nak ambik lawak dari internet? tak original la...


8. Wai
part mula-mula diorang kutuk ayah diorang. aku tak suka part ni. lepas tu diorang melawak pasal cara mandikan jenazah. aku tak suka jugak part ni. time Idlan keluar tu okey la sikit. bila bunyi loceng, Idlan terus lupa apa yang dia nak cakap. ok, boleh terima lagi... tapi yang aku sangat tak suka bila dua orang lagi tu terang-terangan marah Idlan. konon nak buat lawak la tu. bagi aku tak patut la. kalo Idlan tu lupa, diorang kena backup baik-baik la... 


9. Alex
ok la... cuma aku tak berapa faham yang part kat tandas tu.. 


10. Amir
hmmm.... apa nak cakap ek? walaupun aku orang pantai timur, aku tak faham pun dia cakap apa. dia ada idea nak buat lawak tapi laju sangat dia bercakap sampai orang jadi tak faham. bollok! 


11. XN3
bagi aku biasa-biasa je.. 


12. Jihan
aku suka bila dia bercakap.. tapi lawak dia macam mengutuk diri sendiri je... 




p/s : aku sokong JOZAN & BALAS!

korang kaya kalau....

macamana kita nak tahu orang tu kaya ke tak? sila baca...

Situasi 1

Minah dan rakan-rakan keluar dari dewan kuliah selepas kelas tamat

Limah : u, jom pegi shopping..
Minah : hmm... okey jugak tu.. jap...
(Minah mencapai handset dan terus mendail)
Minah : Helo daddy! Minah nak pegi shopping la petang ni. Daddy tolong book tiket flight untuk minah dengan Limah pegi London boleh? lepas tu book hotel dekat dengan Harrods tu. Minah ingat nak shopping kat situ la.

Situasi 2

Minah dan Mamat tengah dating

Minah : darling, kenapa U ni muram je? u bosan ke jalan-jalan dengan I?
Mamat : no la sayang... I runsing la.. daddy I tak nak masukkan duit untuk I.. U tau kan I tengah gaduh dengan daddy sekarang ni..
Minah : I kan ada darling.. I boleh tolong U...
Mamat : I nak pinjam 3K boleh?
Minah : 3K? no hal la... nanti I bank in 10K...

Situasi 3

Minah dan rakan-rakan sedang berbual di cafe

Limah : eh Senah, PTPTN dah masuk kan? aku ingat nak pegi beli handset la.. handset mana yang best sekarang ni ek?
Senah : yang Cokia ABC tu best la... touchscreen... zaman sekarang kan pakai touchscreen...
Limah : tapi kan aku minat yang BerryBerry tu... ko pakai handset apa sekarang Senah? 
Senah : aku pakai 2...satu Cokia DEF.. satu lagi handset cap ayam je... eh Minah, dari tadi senyap je. ko pakai handset apa?
Minah : I Phone 4, I Phone 5 & I Phone 6 je...

Situasi 4

Minah baru selesai makan di cafe


Makcik cafe : adik makan apa tadi?
Minah : nasi goreng seafood dengan fresh orange
Makcik cafe : semuanya lapan ringgit dik...
(Minah keluarkan wang RM100 dan bagi kat makcik tu)
Makcik cafe : dik, besarnya duit... duit kecik tak ada ke? susah nak bagi balik baki ni..
Minah : oh yeke? keep the change aje la makcik...



Kalo korang ada jumpa orang macam Minah ni, memang confirm la dia kaya.. sekian...

Wednesday, March 30, 2011

spot the error

time aku keluar rumah, aku ternampak iklan ni.. 

  


cuba korang cari apa yang silap. exercise mata sikit okey...  =)

Sunday, March 27, 2011

cara nak hilangkan mengantuk time driving

akhirnya... kembali juga aku kat bumi Shah Alam ni selepas dua minggu bersuka ria duk bercuti kat kampung... tadi abah temankan aku balik sini... dating berdua je dengan abah... heee.... so aku la yang drive dari Terengganu sampai Shah Alam ni... pagi tadi lepas makan nasi dagang satu family, terus kitorang bertolak...

nak dijadikan cerita, semalam aku tido pukul 3.30 pagi... padahal abah dah warning suruh tido awal-awal.. memang aku dah set kepala nak tido awal tapi mata ni degil.. dia tak nak tido.. aku dah berdebar dah takut mengantuk gila nanti... pernah sekali aku on the way balik ke Terengganu. masa tu aku balik dengan Jibah n Marissa.. sekali kereta yang aku bawak tu bergerak senget ke tepi... tapi nasib baik terus tersedar masa tu... kalo tak, tak tahu la aku kat mana sekarang ni...

amik kau... terus tido


tadi tengah drive sampai kat Merchang pun aku dah mengantuk... ah sudah.... macamana ni... ayah aku tak bole bawak kereta manual... kalo tak, bole tukar driver jap.. mula-mula tu okey lagi... tapi lama-lama rasa macam tak bole tahan la... last-last aku pun capai handbeg aku... teraba-raba cari barang dalam tu... dan.... taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



buat apa dengan vicks ni??

haaa...aku colek vicks ni pastu sapu kat mata... haaa.... segar bugar mata aku tau... hilang mengantuk... serius berkesan... tapi jangan la sapu kat biji mata tu... mau juling mata nanti... just sapu kat hujung mata... then korang akan rasa berangin + pedih-pedih sikit... so automatik tak mengantuk... kalo tak ada vicks, bole jugak guna minyak angin.. lagi berangin kot... dan satu lagi, jangan sapu dekat sangat dengan mata. takut nanti jadi lain pulak.. kot-kot la korang ni ada mata sensitif. berangin sikit, terus air mata mencurah-curah.. kalo mata korang sensitif macam ni, jangan gatal-gatal nak cuba okey...

Thursday, March 24, 2011

1st Contest Dari xcyber : Pose Depan Cermin

bila aku bukak blog, tengok kat cbox dulu... nak blogwalking.... pastu dapat la jemputan dari xcyber untuk join first contest dia..



SYARAT-SYARAT

1) Terbuka kepada semua warganegara MALAYSIA shj sbb mudah nak bg hadiah
2) Mesti follower blog nih sbb mudah nak tngok kalau de pepe diupdate nanti
3) Buat 1 post "1st Contest Dari xcyber : Pose Depan Cermin"
4) Letak banner picture kat atas kat dlm blog korunk.. x kisah la sidebar ke kat mana ke dan link banner tu ke contest ni
5) Gambar tu mesti la ORIGINAL yg korunk punya k.. x leh main ciplak2 org lain punya..ramai2 ke atau sorang2 ke yg penting anda mesti ada dlm gambar tuh, pic korunk boleh dalam bentuk statik atau lain2..tp terhad hanya 1 gambar SAHAJA
6) Tag 4 org rakan anda
7) Tarikh tutup 11.59PM pada 23 April 2011
8) Pemenang akan dipilih melalui gambar gaya pose paling sempoi/menarik di depan cermin


aku memang tak banyak pic posing depan cermin.. tapi selepas meneroka folder-folder pic dalam laptop aku ni, jumpa la satu pic ni...



hehe
okey...sekarang masa untuk tag 4 orang
mereka yang bertuah ialah
2. kiko


berlagak kaya?

Situasi 1

A : bagi la no pin blackberry u
B : I tak ada blackberry la
A : eh, kalo tak ada kenapa join group blackberry ni?
B : ada sebenarnya tapi I bagi kat ex bf I
A : oo...

* realiti : sebenarnya B tak ada blackberry pun 

Situasi 2


korang ada sorang kawan.. tengok pemakaian dia memang kaya la.. kawan korang ni cakap dia ni memang orang senang.. tengok gambar kat facebook posing depan sebuah rumah besar.. wah, memang dia ni kaya lah.. then satu hari tu korang pergi lah rumah dia... sekali rumah tu tak sama dengan rumah yang korang tengok dalam gambar kat facebook tu.. rupanya rumah dia duk posing sakan dalam facebook tu rumah orang lain..


Situasi 3


A : u ada berapa buah kereta kat rumah u?
B : ada 4
A : wow. kaya u ni.. u kalau nak cari pasangan kena cari anak orang kaya la..
B : (sengih kekembangan)


* realiti : 4 biji kereta tu adalah kereta mak + kereta abang + kereta rosak + kereta sorong


apa perasaan korang kalo berhadapan dengan orang macam ni? 

Wednesday, March 23, 2011

aku di oversea

tengah syok-syok aku blogwalking, tiba-tiba dapat satu chat message kat facebook... aku tak kenal mana pun orang ni...

              "amboiii dia gi becutii.. wah wah wah"
 
hmmm... mana la budak ni tau aku tengah cuti sem sekarang ni... sebab aku memang malas nak melayan, aku biar je

              "amboiii gi oversea ye senahhh"

oversea??? bila masa pulak aku melancong ni? dia panggil aku senah pulak tu... tak ada nama lain ke? tak bole jadi ni...
              "gi oversea mane pulok?" aku tanya dia.
 
              "tgk mesej tuwww"
 
ooo.... ada mesej kat inbox rupanya... tak perasan pulak... aku pun check la inbox... apa ada kat inbox? dia hantar gambar aku... gambar yang dia edit... gambar yang aku pernah buat profile picture facebook aku...
 
 
ini gambar asal

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




ini gambar yang dia edit

ada rupa kat oversea ke? aku tengok macam tak ada pun... nak kena tambah salji pastu aku kena pakai trench coat... baru nampak macam kat oversea.. ye tak? hihi... anyway thanks Encik Z..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...